Om Höö


Gården Höö

I hjärtat av Kronoberg på en ö i sjön Möckeln ligger Höö gård. Den är inte vida känd, till skillnad från Linnés Råshult som ligger ett stenkast därifrån, och ligger lite undanskymd från världen. Den som åker Linnéleden, gamla 23:an, genom Diö kanske ser skylten som pekar rätt ut i skogen. Några kilomer av slingrig och smal väg ligger då mellan den nyfikne och hans mål.

Gården är gammal och omnämns tidigast i Gustav Wasas jordebok. Då var gården en herremansgård. Först 1845 blev ägare och brukare samma person, då bonden Jöns Andersson köpte gården. Gården har varit i släktens ägo sedan dess. Gamla anor och traditioner har betytt mycket på Höö. Den stora järnspisen i köket är från 1855 och gjuten i Diö. Gården har en obruten tradition med lieslåtter sen lien kom i bruk. Det håller man fast vid än idag. För att värna om öns rika och unika mångfald av blommor och örter gjordes gården till ett naturreservat 1969, ett av Sveriges första.


Höö ägs idag av Stefan, Björn och Magnus Hörberg, ättlingar till Jöns Andersson. Det är två generationer som bor på och värnar om gården. Den äldre generationen har växt upp på gården och minns hur det var förr, den yngre generationen har spenderat sina lov och ledigheter på gården och har lekt i dess skogsbackar och hagar.


Vi vill hålla Höö vid liv. Önskan är att gården skall vara som den var på 50-talet, med lieslagna slåtterängar, hamlade träd och öppna beteshagar med betande djur. Varje sommar annordnas ett slåttergille där de som vill får delta i gammaldags lieslåtter.


För den som vill uppleva äkta småländsk kulturbyggd är Höö ett utmärkt utflyktsmål. Den gamla gården ståtar sommartid med vackra blomsterängar, gröna bokskogar, gamla stenmurar, hagar och naturssköna gångvägar. Vintertid lämpar sig vissa backar ypperligt för att åka pulka.IMG_6677.jpgIMG_6735.jpg19072020_122040_0.jpg

   
IMG_5988.jpgIMG_6676.jpg

IMG_77831.jpgIMG_7800.jpgIMG_7807.jpg